Els Zoòlegs del Sol i la Lluna investiguen la biodiversitat des de casa

Penjat el 2 de juny de 2020, per Adenc

Els Zoòlegs de l’Escola el Sol i la Lluna són un grup d’alumnes de 3r de primària de Castellar que durant aquest curs han estat treballant la fauna i la flora. Tot i el confinament, aquest grup d’alumnes ha volgut continuar treballant i aprenent per conèixer la flora i la fauna del poble i del seu entorn més proper. Per aquest motiu han participat en el projecte #naturalismedesdecasa, proposat per l’ADENC, aportant unes observacions molt interessants i que ens seran molt útils per conèixer millor els animals i plantes de la ciutat.

Els Zoòlegs del Sol i la Lluna investiguen la biodiversitat des de casa

Per començar ens han enviat moltes imatges de la flora present en els seus jardins, balcons, terrasses i carrer de casa. Coincidint amb la primavera moltes d’aquestes plantes estan en el seu moment més esplèndid, mostrant-nos unes flors precioses que ens alegren la vista, i que alguns animals pol·linitzadors com les abelles aprofiten per alimentar-se del seu nèctar. Fins i tot alguns depredadors aprofiten la flor com a amagatall des d’on atrapar les seves preses com per exemple aranyes que es mimetitzen amb elles.

Els Zoòlegs del Sol i la Lluna investiguen la biodiversitat des de casa

Justament les aranyes són uns dels animals dels quals ens han arribat més imatges, tant de dins com de fora de casa, on moltes vegades és una sort tenir-les, ja que s’alimenten de moltes mosques i mosquits que ens molesten ara que s’acosta l’estiu.

  Els Zoòlegs del Sol i la Lluna investiguen la biodiversitat des de casa

L’observació d’animals no acaba aquí i és que també molts vertebrats han ocupat els carrers de la ciutat aprofitant que les persones estàvem a casa nostra. Senglars, guineus i cabirols han omplert carrers amb la tranquil·litat que hi havia. Aquest és el cas d’un dels senglars que un alumne ha pogut fotografiar. Altres vertebrats fotografiats han estat els peixos d’una font del poble, capgrossos de gripau, i diferents ocells, que segurament són els animals més fàcils d’observar.

Un alumne fins i tot s’ha aventurat a cuidar un poll de merla trobat fora del niu. En aquests casos el millor que podem fer és esperar si veiem els pares abans d’agafar el pollet, ja que moltes vegades els pares estan a prop i cuiden del pollet encara que sigui fora del niu. En el cas que estigui en un espai perillós sempre el podem apartar en un lloc més segur i trucar als agents rurals per més informació i que ens diguin com actuar.

Els Zoòlegs del Sol i la Lluna investiguen la biodiversitat des de casa

Entre tots aquests animals també hi trobem alguns domèstics o que viuen en captivitat com el gat, carpes i carpins i fins i tot un aligot de Harris. Pel fet de tenir aquests animals sempre cal que siguem curosos, els tinguem ben cuidats i vigilem que mai s’escapin, ja que molts d’aquests poden ser molt perillosos per la fauna i la flora dels nostres boscos, rius i ciutats.

Animem que aquests joves naturalistes del grup de Zoòlegs de l’escola el Sol i la Lluna de Castellar del Vallès continuïn amb l’estudi i la protecció dels animals i les plantes i sobretot agraïm la seva participació en la campanya #naturalismedesdecasa que de ben segur servirà per millorar en la conservació de la biodiversitat de les ciutats.

A continuació un llistat de les espècies identificades:

PLANTES

Nom comú Nom científic

Aeonium Aeonium arboreum

Ala d’àngel Acanthus mollis

Aloevera Aloe vera

Amargot Urospermum dalechampii

Cactus

Cal·la Zantedeschia aethiopica

Cal·listemon Callistemon citrinus

Esbarzer Rubus ulmifolius

Gerani aromàtic Pelargonium graveolens

Lavanda Lavandula sp.

Llimoner Citrus limonum

Lliri de dia Hemerocallis lilioasphodelus

Marfull Viburnum tinus

Peònia Paeonia officinalis

Pitosporum del Japó Pittosporum tobira

Pota de vaca Bauhinia variegata

Roser Rosa sp.

Sàlvia Salvia

ANIMALS INVERTEBRATS

Nom comú Nom científic

Abella de la mel Apis mellifera

Aranya Pisaura mirabilis

Aranya Mangora acalipha

Aranya Araniella ophistographa

Aranya llop Lycosidae sp.

Aranya saltadora Pseudeuphorys lanigera

Cargol bover Helix aspersa

Escarabat Parophonus mendax

Marieta de 16 punts Tytthaspis sedecimpunctata

Xinxa Dolycoris baccarum

ANIMALS VERTEBRATS

Nom comú Nom científic

Aligot de Harris Parabuteo unincinctus

Capa xina Cyprinus carpio

Carpí daurat Carassius auratus

Gat domèstic Felis silvestris catus

Gripau comú Bufo bufo

Merla Turdus merula

Oreneta vulgar Hirundo rustica

Pardal comú Passer domesticus

Senglar Sus scrofa