Fes reviure el Ripoll – Nit amfíbia

Penjat el 1 de juny de 2020, per Adenc

Com ja és habitual durant la primavera l’ADENC celebra la nit amfíbia, per conèixer d’aprop les espècies d’aquests animals que viuen al riu Ripoll, enguany, però, no podem celebrar la nit amfíbia de la forma que més ens agradaria, degut a les mesures de seguretat que em adoptat per fer front al COVID-19.

Tot i així, volem animar-vos a descobrir més coses d’aquests animals, i des del Grup de Fes Reviure el Ripoll hem creat una Presentació

Sons d’un capvespre de primavera al riu Ripoll

A Catalunya tenim prop d’una vintena d’amfibis, alguns més coneguts que altres, granotes, gripaus, salamandres i tritons, un d’aquests últimes una espècie endèmica que només trobem a Catalunya, però que per desgràcia es troba en perill d’extinció. De fet, a nivell mundial, molts d’aquests animals estan amenaçats, ja que són molt sensibles degut a que estan fortament vinculats a l’aigua, part de la seva respiració és per la pell i són molt sensibles a la contaminació, a més a més de patir de malalties infeccioses amb greus impactes sobre les seves poblacions. Sumat a  la pèrdua d’hàbitat natural, ja que durant anys la humanitat ha dessecat els aiguamolls i zones humides per poder edificar ciutats, infraestructures i zones industrials, reduint dràsticament els espais indispensables per la vida dels amfibis, fa que avui dia els amfibis és considerin uns dels animals més vulnerables.

Per tal de conservar aquestes espècies al riu Ripoll, l’ADENC dins del projecte «Fes reviure el Ripoll», entre els anys 2012 i 2013 vam adequar un seguit de basses temporals, basses que s’assequen en èpoques de poca pluja. Tot i que aquestes bases poden ajudar a la cria dels amfibis, ja que difícilment hi poden viure peixos, altres espècies invasores com el cranc americà o la tortuga de Florida si que les poden colonitzar posant en risc les postes i capgrossos. Per aquest motiu l’ADENC continua treballant en el control de les espècies exòtiques del riu, per tal de protegir els amfibis i altres animals del Ripoll.

Per continuar aprenent dels amfibis i d’aquesta forma poder ajudar en la seva conservació et proposem un nou Kahoot que estarà disponible al següent enllaç:

Instruccions per jugar:

  1. Necessitem un ordinador, un telefon movil o una tableta per jugar!
  2. Entreu en el següent enllaç:https://kahoot.it/challenge/08227619?challenge-id=019de8ca-58fe-4b1d-b9fb-e507e2bf9333_1591001262499 o  podeu entrar directament a kahoot.it i introduiu el codi:08227619
  3. I comencem a jugar!

Us deixem també diferents manualitats per fer a casa!

  • Vídeo granota saltarina origami.

https://www.youtube.com/watch?v=pVZQkQBzf-k&feature=youtu.be 

  • Titelles de granotes fetes amb agulles d’estendre la roba.

https://www.youtube.com/watch?v=oKDd02lJrQk&feature=youtu.be