Nit amfíbia al riu Ripoll

Penjat el 15 de maig de 2022, per Mireia Calvet

Com cada primavera, el grup de “Fes reviure el Ripoll” organitza la nit amfíbia amb la finalitat de fer un cens dels amfibis que podem trobar al riu i a la vegada donar a conèixer aquest animals a la ciutadania.

Ens trobem el divendres 13 de maig a l’aparcament de l’Area d’Esbarjo de Sant Vicenç de Jonqueres, una trentena de persones, majoritàriament les famílies amb nens que aquest any participen en les activitats infantils que l’Adenc organitza amb el grup Cargolines.

La nostra guia, com altres anys, és la Sandra Saura, biòloga i estudiosa dels amfibis. La Sandra comença amb una explicació general dels amfibis i els seus problemes de conservació: el canvi climàtic, la pèrdua d’àrees per criar, la mala qualitat de les aigües i des de fa un anys, també una malaltia provocada per un fong, que s’està escampant per tot el planeta. També aprofita per concienciar als més petits de com ens hem de comportar quan estem a la natura, i sobretot remarca la importància de no tocar els animals, i que si ho fem només en cas necessari, hem de fer-ho amb uns guants, per evitar transmetre’ls cap malatia.

A mesura que les aplicacions avancen, es comença a fer una mica fosc i ja se senten les primeres granotes, la nit es presenta molt emocionant. Quan ja estem a la part de reconèixer els cants de les diferents espècies que trobem al riu, veiem dos senglars,una mare i una cria, que s’acosten cap a nosaltres, de seguida que ens veuen, giren cua, per sort. Acabades les explicacions, arriba el moment de posar-se el frontal, i caminant a poc a poc, i sense fer soroll, ens posem en marxa, cap a la zona de Jonqueres, comença a cantar un Xot, un petit mussol, que té un cant semblant al del Tòtil, un petit gripau, que també podrem sentit al final de la nit.

Des de la passera de Jonqueres, anem primer riu avall, fins a la fàbrica del Molí de l’Amat, perquè altres anys hem pogut sentir el Gripau Corredor en uns basals que es formen prop de la fàbrica. Aquest any no hi ha hagut sort, no sentim el gripau corredor, ni tampoc veiem cap dragonet al mur que separa el camí del riu.

Tornem cap a Jonqueres i anem fins a les basses de depuració del terciari, allà tenim un festival de cants de Granota verda i de Reineta, amb les llanternes, podem enfocar la granota verda, que canta sobre les algues, les reinetes són més difícils de veure perquè estan amagades al canyís. Tenim la sort de veure una granota verda i també una reineta que travessen el camí, la reineta es deixa observar una bona estona, fins i tot la podem fotografiar.

Es va fent tard,i decidim tornar cap a l’aparcament, a mesura que ens hi acostem, anem sentint els Tòtils, en comptem 3 individus com a mínim, però aquests si que no es deixen veure, a la que ens hi apropem una mica, deixen de cantar, ben amagats, potser sota una pedra, un foradet… Però hi són!!!